Rouw en verlies

Verlies en rouwbegeleding

Verlies is onlosmakelijk verbonden met het leven.

Verlies is onlosmakelijk verbonden met het leven. Daarbij hebben we het niet alleen over ziekte en sterven, ook meer subtiele verliezen en minder sociaal erkende verliezen zoals het verlies van een baan, een ideaal of een toekomstperspectief kunnen een enorme impact hebben op je leven. 

Rouw is een normale reactie op verlies. Maar verlies, sterven en rouw zijn geen vertrouwde onderwerpen voor de meeste mensen. Er kan een moment komen dat je het gevoel hebt vastgelopen te zijn in je emoties, je gedachten en reacties op je omgeving. 

Er kunnen veel vragen in je opkomen. Wat is de betekenis en zin van het leven? Wat doet verlies met mijn fysieke gesteldheid? Waar komen de gedachten die ik vroeger nooit had vandaan? Je hebt het idee dat je te veel voelt, of juist te weinig. Je kan je lichaam niet meer ‘lezen’ zoals vroeger en je wordt onzeker over de manier waarop de mensen in je omgeving reageren. In al deze gevallen worden we teruggeworpen op onszelf en moeten we hard werken om het verlies te dragen en te aanvaarden. Daarbij kan je steun krijgen van je omgeving of eenzaam en onbegrepen verder moeten.

Wie aan niets is gehecht, heeft geen verlies te vrezen.

Lao-Tse

Kanker. En dan?

Wie de diagnose ‘kanker’ krijgt, krijgt een enorme dreun te verwerken, je leven staat volledig op zijn kop. Het roept gedachten, gevoelens en vragen op waarmee je vaak geen raad weet. Het verstoort je evenwicht en geeft een nieuwe kijk op de toekomst. Ook op je omgeving heeft het een grote impact.

Tijdens en na de behandeling kunnen psychische klachten ontstaan. Vermoeidheid, somberheid, angst voor terugkeer van de ziekte, stress en andere heftige gevoelens. Hulp zoeken is dan raadzaam, voordat het je leven gaat overheersen.

Voor meer informatie of vrijblijvend gesprek

Wat ik voor je kan betekenen.

Ieder verlies is uniek, ieder rouwproces ook. Tijdens het eerste gesprek maken we kennis met elkaar en laat ik je graag praten over je situatie.  We doorlopen samen het proces van zicht krijgen op de impact van het verlies, een belangrijke voorwaarde voor herstel.

In de gesprekken die volgen neem ik je mee in de verschillende visies op rouw en rouwprocessen, ondersteun ik je en help je bij het vinden van eigen antwoorden op verlies. Samen zorgen we er voor dat het verlies een plek kan krijgen in het leven. Voor het vinden van een weg in het veranderde leven staat geen duur. Dat ontdekken we gaandeweg. 

"

Contact